Povrtne kašice

Povrće - idealan početak dohrane

Povrće i voće osiguravaju esencijalne vitamine i druge važne nutrijente, a prehrana bogata povrćem i voćem osigurava mnoge zdravstvene benefite.

Unatoč brojnim studijama koje dokazuju navedeno i radu zdravstvene struke na promociji zdrave prehrane, potaknuti ljude da konzumiraju povrće pravi je izazov.

Osnovni je razlog što povrće najčešće nije ukusno većini populacije, a posebno djeci, jer smo rođeni s preferencijom na slatki okus. Dodatno, ako dohrana počne sa slatkim namirnicama, većina će djece nakon toga odbijati povrće.

Zato je povrće prvo na listi za početak dohrane naših najmlađih. Preporuča se početi sa monopovrćem, pa nakon toga kombinacija 2 ili više povrća. HiPP nudi širok asortiman raznog povrća iz ekološkog uzgoja, jednostavnog i prirodnog sastava.


Bijela mrkva

Mrkva je povrće prepoznatljivo po narančastoj boji, pa većina ljudi misli da je mrkva oduvijek bila narančasta. Ali to nije točno. Puno prije narančaste mrkve, koja se pojavila u 15. stoljeću, mrkva bijele boje se uzgajala u Europi, za prehranu stoke i ljudi.

Danas se često misli da je bijela mrkva pastrnjak. Pastrnjak pripada obitelji mrkve, ali je potpuno druga vrsta i često je puno veći od bijele mrkve.

Kod narančaste, žute i crvene mrkve boja dolazi od velike količine karotena. Bijela mrkva sadrži malu količinu karotena, te je to razlog njene bijele boje. Okus bijele mrkve puno je blaži i slađi od narančaste. Bijela je mrkva potrebna u prehrani kao izvor dijetalnih vlakana što je izuzetno važno kod dojenčadi za probavu.

Sadrži i prirodno prisutne fitokemikalije koje pomažu organizmu kod prevencije bolesti.